Ulje iz Victoriaoila na tržištu Kine

Nakon prošle godine kada je povećala prihode od prodaje za 41 odsto, a izvoz zabeležio rast od 10,8 miliona evra, kompanija Victoriaoil nastavlja sa osvajanjem novih tržišta i širenjem u zemljama gde je već godinama prisutna. Ove godine, uljara koja je deo poslovnog sistema Victoria Group, izvršila je proboj na tržište Kine, gde su realizovani prvi plasmani jestivog suncokretovog ulja i sirovog sojinog ulja.

„Izvezli smo prvi kontigent flaširanog rafinisanog suncokretovog ulja u bocama od jednog i pet litara, koje su se preko našeg kineskog partnera našle u njihovoj maloprodaji. Izvezli smo i prvu isporuku sirovog sojinog ulja od 500 tona, uspešno savladavši sve izazove koje nosi transport ove vrste proizvoda na ovako udaljeno tržište. Mi uvek ističemo da su operativna efikasnost naše proizvodnje i njena tehnologija na najvišem nivou, a ovo je možda primer koji to najbolje ilustruje. U regionu smo odavno prepoznati po odnosu cene i kvaliteta, što su nam omogućila zaista velika inicijalna ulaganja u fabriku Victoriaoil. Investicije u rafineriju, pogon za punjenje i ambalažiranje ulja, ali i u energetsku efikasnost i skladišne kapacitete realizovane u prethodnom periodu, rezultiraju odličnom prodajom i na domaćem i na inostranom tržištu“, izjavio je Nikola Vujačić, izvršni direktor i direktor operacija Victoria Group.

Uz tradicionalno uspešan plasman rafinisanog suncokretovog i repičinog ulja, Victoriaoil u poslednje vreme beleži značajan porast tražnje za sojinim, a naročito suncokretovim lecitinom za potrebe konditorske industrije.

„Lecitin proizveden u našoj uljari nalazi se u slatkišima Medele, Pionira, Soko Štarka, Swissliona, ali i velikih evropskih konditora. Kvalitet proizvoda, bilo to rafinisano ili sirovo ulje, lecitin ili sačma, jeste ono na čemu uvek insistiramo. Uz sve implementirane standarde kvaliteta, često veliki prodajni lanci i internacionalne kompanije šalju svoje nezavisne inspekcije iz inostranstva za proveru usaglašenosti naše proizvodnje sa kriterijumima zahtevanih standarda“, istakao je Vujačić.  

Victoriaoil najveći izvoz realizuje u zemljama u neposrednom okruženju, Austriji, Slovačkoj, Sloveniji, Grčkoj i Albaniji, a na inostranom tržištu proda više od polovine ukupne proizvodnje. Godišnje preradi 230.000 tona suncokreta i 85.000 tona soje i uljane repice koje u najvećoj meri otkupljuje od domaćih poljoprivrednika pretvarajući ih u gotove i polugotove proizvode. Zahvaljujući tome, ova kompanija je jedan od najvećih neto izvoznika u Srbiji.